Om Alpackor

Alpackan är ett kameldjur, ursprungligen från Anderna, och är besläktad med laman. Det är ett utpräglat flockdjur och lever därför alltid tillsammans med andra alpackor.
Med 22 olika grundfärger är alpackan det mest färgrika ullproducerande djuret i världen. Ullen är icke allergiframkallande och helt fri från fett. Då den är tre gånger starkare och sju gånger varmare än fårull är alpackaullen riktigt populär och sägs även vara en av världens finaste ull.

Alpackor är lugna av sig och har en väldigt god syn och hörsel. Kanske är det därför de tycks ha en känsla för andras behov och är nyfikna på nya omgivningar och människor.
Att umgås med djur får oss människor att må bättre. Det anses ha en positiv verkan på både hjärtfrekvens och blodtryck. Vid kontakt med djur sjunker stresshormonet kortisol och aktiviteten av hormonet oxytocin ökar vilket bland annat minskar aggressioner och ångest.

Under en lång tid har alpackor ansetts vara perfekta terapidjur då de, med sin behagliga karaktär, lyser upp dagen för både barn och vuxna. På något sätt får de oss att slappna av, kanske eftersom de helst umgås med någon som är kontrollerad, kan hantera humöret och rör sig på ett lugnt och sansat sätt. Är du stressad eller sjuk kan en vistelse runt alpackor få dig att glömma allt för en stund och göra att du slappnar av och mår bättre. Även friska personer mår självklart bra av att träffa dessa mjuka och härliga djur.

Som alpackaägare är vi väldigt glada att kunna låta andra människor ta del av dessa otroligt underbara varelser.

Läs mer på www.alpackaforeningen.se

Share This